Domaća tjestenina: jednostavna, ukusna i puna talijanske tradicije
Sastojci:
-
300 g pšeničnog brašna (najbolje tip 00, ali može i obično glatko)
-
3 velika jaja
-
prstohvat soli
-
po potrebi malo vode (ako je tijesto prečvrsto)
Priprema:
-
Na radnoj površini napravi hrpicu od brašna i u sredini udubi rupu.
-
U rupu stavi jaja i dodaj prstohvat soli.
-
Vilicom lagano miješaj jaja i postupno u njih umiješavaj brašno s rubova.
-
Kada se počne stvarati tijesto, nastavi mijesiti rukama 8–10 minuta, dok ne postane glatko i elastično.
-
Umotaj tijesto u prozirnu foliju i ostavi da odmori 30 minuta na sobnoj temperaturi.
-
Nakon odmora, tijesto podijeli na manje dijelove i razvaljaj tanko (oko 1–2 mm debljine).
-
Reži ga na željene oblike – npr. tagliatelle, fettuccine ili listove za lazanje.
-
Tjesteninu možeš malo posušiti ili odmah kuhati u slanoj vodi (2–3 minute je dovoljno).
Savjeti:
-
Tijesto možeš obogatiti špinatom, koncentratom rajčice ili začinskim biljem.
-
Ako tjesteninu nećeš odmah koristiti, pusti je da se potpuno osuši i čuvaj je na suhom mjestu.
-
Odlično se slaže s domaćim pestom, kremastim umacima ili jednostavno s maslinovim uljem i parmezanom.
Sav potreban kuhinjski pribor pronaći ćeš i u našoj ponudi.
Domaća tjestenina nije samo jelo – to je mali ritual koji običnu večeru pretvara u posebno iskustvo. Isprobaj i možda više nikada nećeš posegnuti za onom iz trgovine!
Galerija

